Locul de intalnire al Aromanilor din diaspora
Locul unde speram sa se adune toti aromanii din lumea larga , sa fie un exemplu pentru toti cei ce trec pe aici !

 

Mite Kostov Papuli - "De la 1913, de cand turcul fu alungat din Macedonia, aromanii ramasera ca puii fara cloce"
     media: 5.00 din 12 voturi

- Economist, presedintele Partidului Aromanilor din Republica Macedonia -
Dupa vizita la Veria si la Metsovo (Aminciu), la aromanii din Pind, echipa de reporteri a revistei "Formula AS" s-a oprit la Ohrid, oras situat pe malul lacului cu acelasi nume, din sudul Republicii Macedonia. Numit candva "Marea Aromanilor", lacul Ohrid si imprejurimile sale sunt, din pacate, prea putin cunoscute in Romania, desi zona este magnifica, iar macedonenii ii iubesc pe romani. Nu-i de mirare. La temeliile Ohridului, ca si ale intregii Macedonii, ale Bulgariei, Albaniei si ale nordului Greciei, se afla "os si sange" aromanesc, fratii nostri de neam si limba. Cu exceptia perioadei otomane (sfarsitul sec. XV - inceputul sec. XX), vremurile au fost insa vitrege pentru aromani, astfel ca in zilele noastre ii gasim imprastiati in sase tari: Grecia, Serbia, Macedonia, Albania, Bulgaria si Romania. Alcatuind ramura sudica a poporului roman, avand aceeasi etnogeneza cu daco-romanii, aromanii sunt considerati de istoricul sarb Dusan Popovici "ctitorii Balcanilor moderni si ai Europei Centrale Moderne". Dar aromanii sunt tratati diferit in tarile unde traiesc.Daca, in Grecia, ei nu sunt incurajati ca minoritate nationala, ci doar ca minoritate... folclorica, o situatie sensibil diferita am intalnit in Macedonia, mica republica desprinsa din fosta Iugoslavie, unde minoritatile etnice sunt acceptate si incurajate sa-si dezvolte cultura, limba, religia si traditiile. Dornica sa adere la NATO si UE, Republica Macedonia lucreaza contracronometru pentru a-si alinia valorile democratice, in principal libertatile civice, la standardele comunitare. Convins ca aceasta cale este lozul castigator pentru tara sa, d-l Mite Kostov Papuli, presedintele Partidului Aromanilor din Macedonia (partid aliat cu fortele aflate la guvernare in Scopje), ne-a vorbit despre istoria fabuloasa a aromanilor, "aborigenii Balcanilor", si mai ales despre sansele ca, in viitorul apropiat, aromanii sa-si regaseasca "binele pierdut, odata cu plecarea turcului din 1913".
"Sa-nchisara scoalele, sa-nchisara basericile, sa-nchisara tut ce-aveam tu Balcani"
- Sub stapanirea otomana, aromanii au dus-o bine, aveau scoli in limba romana, biserici, ziare, edituri. Ce s-a intamplat cu ei dupa izgonirea turcilor din Macedonia, in urma razboaielor balcanice din 1912-1913?
- De la 1913, de cand turcul fu alungat din Macedonia, aromanii ramasera ca puii fara cloce (closca). Macedonia istorica fu impartita intre statele vecine, iar aromanii se trazira in Grecia, Albania, Bulgaria, Sarbia (la 1918) si una parte tu (in) Romania. Dupa aceasta distrugere a Macedoniei, gata: sa-nchisara scoalele, sa-nchisara basericile, sa-nchisara tut ce-aveam tu Balcani.
- Vorbind despre trecutul aromanilor, cum comentati teoria greceasca conform careia aromanii sunt greci latinizati sub imperiul roman?
- Asta-i teoria lor si nu vreau sa-mi pierd timpul cu dansii. Noi stim ca him (suntem) populatia autohtona din Balcani, traci latinizati. Fiind traci, aromanii macedoneni se trag de la Alexandru Macedon . In timpul imparatului Traian, la invadarea Daciei, Legiunea V Macedonica a fost formata din aromani care au ajuns pana in Basarabia, pe Nistru, unde si astazi se afla Valul lui Traian. Asa s-a ajuns ca de la Roma, pana la Nistru, sa se intinda populul nostru in timpurile antice.
- Aromanii cei vechi au fost un neam foarte viteaz. Cand i-au cucerit romanii?
- In 146 i.Ch. au fost cucerite o parte din teritoriile din Pind, luand nastere Provincia Macedonica, iar in anul 46 i.Ch., se desavarsi cucerirea romana, luand nastere Provicia Tracia, ce se intindea pana in Turcia europeana de azi. Asta este istoria. Dar noi credem si in legende. Se spune ca legionarii romani incercara, inainte de 146 i.Ch., timp de 13 ani, sa-i cucereasca pe tracii din Pind. Daca au vazuta ca nu pot, au recurs la o stratagema inteligenta: au data pe vapoare 13.000 de muieri adunate din jurul Romei, si le-au data drumul pe uscat, in patria pacurarilor nostri. Astia le primira, cum sa nu! Incepura intre ei sa vorbeasca si vazura ca limba le este multu apropiata. Apoi facura familii si asa se trezira cuceriti, traitori in imperiu.
"Os si sange aromanesc se gasesc la temeliile di tute orasele din Balcani si din Europa Centrala"
- Cum caracterizati, pe scurt, cultura, limba si traditiile aromane care, cu toate incercarile disperate ale unora, n-au putut fi anihilate de-a lungul istoriei?
- Scriescu una carte in care spun ca aromanii sunt multu bogati in cultura si traditii, in organizare sociala si politica. Nu are (nu este) altu poplu tu lume care fu asa organizat de cultura lor, de viata lor, de familia lor, de tut-tut-tut, ca cum sunt macedo-romanii. Asta-i veritatea! Primul credit bancar din istorie fu dat de o banca aromana din Macedonia. Primele banci din Rusia fura ale lui Tusita, aroman din Aminciu (Metsovo). Primele bisearici ortodoxe romane de zid din Transilvania fura facute de baronul Sina si de baronul Gojdu. Primele academii, primele observatoare astronomice, institute politehnice, universitati, banci si primele biblioteci nationale din Atena si Budapesta, unele si din Belgrad si Viena, fura facute tot de aromani, de Tusita, de Averof, de Sina, de Gojdu. Primul cinematograf din Balcani fu deschis de fratii Manachia. Prima organizare politica de tip comuna din Paris, care a durat din pacate numai 12 zile, a fost organizata in 1903 la Cruseva, in Macedonia, iar randuiala din Moscopole, Albania, a fost unica in aceasta parte a Europei, pentru anii 1700: aductiuni de apa, trotuare, bulevarde, canalizare, sistem public de iluminare, banci, centru universitar , academie, hanuri, ateliere de bijuterii filigranate, internate gratuite pentru elevi, 60 de biserici, moneda puternica etc. Cand Atena avea 3000 de locuitori, Moscopole avea peste 70.000! Os si sange aromanesc se gasesc la temeliile di tute orasele din nordul Greciei, din Balcani si din Europa Centrala si de Est. Si la cata cultura este tu Balcani, tot aromanii au pus temeliile. Iaca, sa zacem gramatica, care pune ordine tu orice limba. Noi avum a noastra gramatica inainte de tute ieste populi din Balcani, tiparita prima oara tu Viena: gramatica lui Boiagi, de la 1813!
- Cum explicati bogatia imensa a multor aromani, stiut fiind ca, in general, aromani saraci nu se prea gasesc?
- Suntu lucratori zdraveni, au oi multe, au pricepere in mestesuguri si lucru in piatra, os, piele, aur si argint. Suntu buni negustori si le place luxul. Otomanul le dete dreptul de comert liber in tot imperiul si in toata Europa. Le dete dreptul de carte, de scoala, de biseareca, de scriere. Fura carausi neintrecuti si luptatori viteji. Ei facura Grecia independenta (primul prim-ministru al Greciei independente fu generalul Ioan Coletti, omul nostru, iar presedintele actual de la Atena, Papulis, este si el aroman); ei slobozira Albania de sub turc, ei modernizara Ungaria ca stat, ei facura Macedonia libera, prin eroul Pitu Guli din Cruseva. Si pusera mare piatra tu cultura romana, incepand cu mitropolitul Dosoftei si continuand cu Titu Maiorescu si Nicolae Iorga, marii ai nostri conationali.
- Se stie ca turcul l-a tolerat pe aroman. Ca si pe roman, de altfel. Cum explicati aceasta protectie otomana acordata ortodocsilor de neam latin?
- Istoricii ar putea raspunde mai bine. Ce pot eu spune este ca turcului i-a placut bacsisul si haraciul. Ce era sa faca? Sa-l doboare pe ala care producea bogatie? Atunci el de la cine ar mai fi luat? Iaca, vine un escadron turcesc la Veria, oras dominant aromanesc pe vremea aceea (secolul al XVIII-lea). Ies dregatorii la poarta orasului cu pungile cu galbeni si spun: stati, nu puteti intra pana nu scoateti potcoavele de la cai, sa nu ne frangeti marmura di pa strazi! Asta-i veritatea! Tute saturile si cetatile aromanesti au fost pardosite cu marmura in vremea turcului. Cand turcul vru sa ridice o geamie la Cruseva, aromanii ii iesira in cale cu 13 catari incarcati cu napoleoni de aur, si asa ramase Cruseva fara geamie. Daca va uitati, nici Aminciu n-are geamie, nici alte orase aromanesti. Apai, cand fu sa aridice bisearici, aromanul plati turcului sa-l lase sa zideasca pe nivelul pamantului. Si la Cruseva, si la Aminciu, si in alte parti aromanesti, bisearicile nu coboara trei trepti, dupa regula otomana, care te trimitea in pamant ca ortodox (adica erai de clasa a tria), ci sunt egale cu geamiile, la suprafata.
"Vrem sa him o scanteaua pentru trezirea aromanilor"
- Macedonia este o societate multiculturala, cu mai multe limbi oficiale. Care este situatia aromanilor in acest context etnic pestrit?
- Prin Constitutie, Republica Macedonia este un stat multietnic, multiconfesional si multicultural. Si noi, aromanii, him (suntem) parte a acestei tari, unde, asa cum spuneam, him populatia bastinasa. Avem toate drepturile unui populu civilizat. Avem revistele noastre in aromaneste, trei emisiuni saptamanale la TV, emisiuni la radio, cate una oara in fiecare dzaua, iar la tute orasele si satele cu populatia aromaneasca, dam copiii la limba materna, din clasa a cincea, facultativ. Va deveni curand obligatoriu. Him organizati: in fiecare oras avem societati aromanesti, "Lunina" la Ohrid, "Bela" la Struga, "Fratii Manachi" la Bitola, "Pitu Guli" la Skopje, de tute orasele. Avem Partidul Armanilor de Makedonia si partidul Alianta Democratica a Vlahilor de Makedonia. Him multi aromani in parlament, dar nu ca aromani, ci ca liberali, social-democrati etc. Avum si un prim ministru aroman, Hari Kostov, si presedintele Parlamentului, d-l Liubisa Gheorghievski. Avem si alti ministri si e normal, pentru ca cum sunt aborigenii in Australia, asa him noi aoa (aici). La moment, him, cum sa va dzac, la putere, in alianta cu centrul-dreapta. Avem tu programul nostru revitalizarea culturii si traditiilor aromane si vrem autonomie culturala tu Makedonia si afara de Makedonia. Noi am fost luptata pentru Makedonia, am fost varsata sange pentru ea, e Makedonia noastra... Sa punem problema inturnarii liceelor si scolilor aromanesti la fostii proprietari, ca au fost ale noastre. Vrem sa luptam in parlament pentru asta.
- Cati aromani sunt in Macedonia?
- De la 1934, aromanii ni mor, ni sa fac. Him aproape zece mii de persoane la inregistrarea oficiala, dar zece mii sunt numai directorii aromani din Macedonia! Daca-i adunam pe toti aromanii din Balcani, noi mai multi him decat bulgarii, sarbii, grecii si albanezii la un loc. Tu care oras vrei sa te duci tu Balcani, centrele oraselor sunt facute de aromani. Du-te tu Koceani, si cainii zburascu aromaneste acolo. De aia cred ca noi, aromanii din Macedonia, him o punte de legatura antre populele alelante din Balcani, antre toti aromanii de pretutindeni. Vrem sa him o scanteaua pentru trezirea aromanilor din tarile vecine. Ca unii aromani agarsira (uitara) laptele de subsera de la mamele lor.
IORDAN TARTA- aroman din Ohrid
-"Roman tini, arman mini, tsi vrei, frate, ca mai ghini... "

Iordan Tarta este presedintele Societatii "Lunina" din Ohrid si directorul Muzeului de istorie din oras. Originar din comuna Bela Deasupra, Iordan se considera "frate tu romanii". Deschiderea consulatului roman onorific din Bitola este un semn bun, spune el, pentru ca vesteste clipa cand se va infiinta un centru cultural roman, atat de necesar aromanilor din "tuta Macedonie istorica". Imi povesteste despre zecile de aromani din Veria si imprejurimi, care se duc la Salonic sa urmareasca emisiunile in aromana, transmise de televiziunea macedoneana. Antenele nu pot bate mai la sud, din motive tehnice , astfel ca iubitorilor de limba si folclor aroman din Grecia nu le ramane decat sa faca aceasta calatorie, amintind de epoca ceausista, cand romanii urcau pe dealuri si munti, sa poata receptiona meciurile de fotbal si filmele transmise de televiziunile tarilor vecine. Vorbind despre istoria comunitatilor aromanesti din Macedonia, Iordan Tarta spune: "Inchiderea bisearicilor si scoalelor romanesti in Grecia, in 1945, s-a intins pe tuti Balcanii, au profitat si bulgarii si sarbii si albanezii, si au omorat sufletul al nostru. O delegatie de aromani din Crusova, sperand ca vor avea de partea lor un om de aceleasi sange, au mers la Belgrad, la ministrul Educatiei , si el aroman, ca sa-i ceara sa nu inchida clasele in limba noastra. Acela nu numai ca nu i-a primit, dar i-a amenintat cu puscaria. Preftii (preotii) si dascalii nostri au fost dati afara. Tora (acum), cand avem libertate, va sa rasara soarele si pintru neamul a nostru, se redeschid scoalele si bisearicile. Dorim retrocedarea liceului aroman din Bitola, se poarta negocieri intre statele roman si macedonean si speram ca se vor incheia cu bine. Ca, vorba ceea: roman tini, arman mini, tsi vrei, frate, ca mai ghini..."
D-lor Mite Papuli si Iordan Tarta le puteti scrie la e-mail:
mitekostovpapuli@yahoo.comComentarii

Ma bucur ca ati "reinviat" blogul! Mi-era teama ca l-ati abandonat...
de Emil Carageorge in data de 2009-05-03 19:23
:x Mereu suntem si vom fi alaturi de prietenii nosti aromani! Mai ales de colega de forum din Olanda, Loreda, careia am sa-i dedic melodia de la Phoenix , de pe siteul tau! :">
de ConStruKtor in data de 2009-05-04 07:44
buna
in sudul romaniei eram confundat cu un makidon
am inceput sa citesc despre ei dar te cutremuri ce istorie au
politicienii romani nu se intereseaza de ei aproape deloc sa nu i supere pe greci sarbi si mai nou bulgari unde ei nici nu sunt recunoscuti
bine ca in romania sunt recunoasuti grecii sarbii etc si au drepturi
drept va spun daca ungurii se intindeau pe o asa intindere era scandal mare in europa daca nu erau recunoascuti
sa facem o asociatie pentru sprijinirea aromanilor
poate intra si niste politicieni sa ne sprijine
ce ziceti aromanilor din romania?
treziti va
de relu makidonu in data de 2009-06-17 19:31
Un articol foarte interesant.
Multumim
de formeandforyou in data de 2009-07-19 12:35
Ma semnez,deci,formeandforyou (asa semnez articolele mele pe blog). Adica,sint eu,aceeasi Simona Doktor.

Va sarut!
O zi buna tuturor,in continuare!
de formeandforyou in data de 2009-07-19 12:39
Simona, bine te-am regasit si te mai asteptam si pe forum! Asta daca nu ne-ai uitat! :x
de DoktorQ in data de 2009-07-19 12:56
Mushatu articol.Dialihia,ashi himu arborigeni balcanilor,himu tu tuti kraturli.Dzua di aza nuas mai putemu sadramu unu kratu a nostu,ma snu na chiremu limba shi s-na tsanemu unu di alantu shi sn-apruchemu,shimu ca fratsli.
de zgura viorel in data de 2010-04-04 19:17
Tuta tiniia mea ti domnul M Papuli, shi cu aesti furnii voiu s'ii oru s'aibi sanatati, bana lunga sh'cuveti ta's alumta ti andrepturli armaniloru ditu Makidonii shi di iutsido.

Ti Zgura V: alti oara s'ai cama angatanu cu angrapseara pi armaneasti (adghivasea cama ghini nomurli gramaticali, ca iasti mari amartii s'videmu ca nica na iasti greu s'angrapsimu fara alatusi, i ca angrapsim tu shapti turlii).


S'baneadza armanamea!
Armanetsi cu ghini!
Iancu G.
de iancu g. in data de 2010-12-03 00:25
Am itavnat sa iubim ce avem si nu ce ne place Tin sa multumesc creatorului acestor placute amintiri,repet multumiri profunde ce nu le-am adresat pina acum nimanui.Va invit sa continuati cu acelasi sentiment si creatie.Cu stima,Alex
de Luciana in data de 2012-02-16 20:26
Multumiri d-lui Adrian Gilbert care arata clar ca nu toti cei care au peaclt au facut-o din propria initiativa, ca multi au fost incurajati , fiind de fapt niste pioni pe tabla de sah a istoriei.
de Mhamed in data de 2012-02-18 07:31
Articolul surprinde o incontestabila realitate istorica (si lingvistica...) de care trebuie sa fim mandri, atat aromani cat si romani, iar apartenenta La o atat de veche - si vasta- populatie si civilizatie sa ne responsabilizeze in drumul, deloc usor, spre o recunoastere europeana si mondiala. Aplecandu-ne spre "IZVOARE" si cunoscandu-le cu adevarat vom sti sa le spunem copiilor si nepotilor incotro ne curge "DUNAREA" marelui neam, cu tot cu oile, cu vinul, cu fluierele si misterele lui. Semnat: un cetatean...
de Gheorghe Groza in data de 2012-09-05 12:18


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0

Vitamine si Minerale
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare