Locul de intalnire al Aromanilor din diaspora
Locul unde speram sa se adune toti aromanii din lumea larga , sa fie un exemplu pentru toti cei ce trec pe aici !

 

Limba aromână
     media: 4.50 din 8 voturi

Limba aromână - Dezbatere
Potrivit unor lingviști, limba aromână sau macedoromână, vorbită de aromâni, este o limbă din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice de est, alături de limbile română (dialectul dacoromân), meglenoromână și istroromână. Alți lingviști o consideră dialect al limbii române, împreună cu dialectele dacoromân, meglenoromân și istroromân. Controversa continuă în prezent printre intelectualii aromâni. Matilda Caragiu Marioțeanu, academician de origine aromână, împărtășea opiniile generale potrivit cărora aromâna a provenit din protoromână (limba română comună).
Teza privind aromâna ca limbă de sine stătătoare și nu dialect al limbii române este recentă și a început să fie cunoscută abia după 1990, într-un context politic al revigorării identităților etnice regionale în Balcani, fiind încurajată tacit de Grecia[necesită citare], care tradițional a căutat să descurajeze identificarea aromânilor și a limbii acestora cu România, respectiv limba română.
Denumirea limbii aromâne nu este unitară la toți vorbitorii ei. În funcție de graiurile regionale, aromânii vorbesc limba armâneascã, armâneșce, armâneaști, rămănește (fărșeroții) sau vlăheaște (cei din Olimp).
Variantele regionale ale limbii aromâne sunt numite dialecte de cei care o consideră limbă aparte și graiuri de cei care o consideră dialect al limbii române. Aceste variante sunt numeroase și se întrepătrund, iar clasificarea le este controversată. Clasificarea propusă de Theodor Capidan și Tache Papahagi distinge:
grupul de dialecte (sau graiuri) din nord: fărșerot, vorbit de o populație de aromâni numită fărșeroți, în regiunea orașului Frasheri din Albaniamoscopolean, în regiunea orașului Moscopole din Albaniamuzăchear, în Muzachia, regiune din sudul Albanieigopeșean-muloviștean, în localitățile Gopeș și Muloviște din Republica Macedoniadialectul (sau graiul) din Beala (Republica Macedonia)grămostean, în munții Grammos din Greciagrupul de dialecte (sau graiuri) din sud: pindean, în munții Pind, din Greciaolimpiot, în munții Olimp, din GreciaÎntre unele variante regionale înțelegerea este mai dificilă decât între altele. Astfel sunt dialectele (sau graiurile) fărșerot, grămoștean și pindean.
Tatâ a nostru

cari hii tu țeru,
S-aiseascâ numa a Ta.
S-yinâ amiral'iea a Ta.
S-facâ vrearea a Ta,
ași cumu n țeru,
ași ș-pisti locu.
Pânea a noastrâ ațea di tuti dzâlili dă-nâ u a noauâ adzâ.
Ș-nâ li l'artă amărtiili noastri
ași cumu li l'rtămu ș-noi unu a lântui.
Ș-nu nâ du pi noi la cârtiri,
ma nâ aveagl'i di ațelu arău.
Câ a Ta easti amiral'iea ș-putearea
a Tatălui ș-a Hil'iului ș-a Spiritului Sântu,
tora, totana și tu eta etiloru.
Aminu.Comentarii

Iti recomand sa nu mai iei copy/paste de pe Wikipedia. Nu este o sursa demna de incredere, oricine isi poate face un cont si poate abera despre orice fara sa aiba habar.
de Izabela Papazicu in data de 2010-11-14 18:36
:d De aceea am si pus in titlu : Dezbatere ... ca sa avem mai multe surese , sa dezbatem pro si contra .. deci parerea ta .. Izabela?

PS : mi-a placut faza cu politistul .. de pe blogul tau!
de corina in data de 2010-11-15 08:43
Parerea mea, avand in vedere ca studiez filologia, este cred cat se poate de avizata: aromana este un dialect al limbii române.
de Izabela Papazicu in data de 2010-11-18 20:45
Academician Matilda Caragiu Marioteanu nu se insala, cu precizarea ca straromana nu are nimic de impartit cu limba latina, fiindca se trage din Limba Strabuna, limba intregului Neam.
Altfel spus, o retragere onorabila de pe campul de lupta este de preferat unui razboi in care sansele de a castiga sunt nule, si nu ma refer la cei care sustin si dezvolta punctul de vedere al Matildei Caragiu Marioteanu.
In lumina noilor pasi pe care i-a facut cercetarea istorica si cea lingvistica, toate aliniamentele s-au schimbat. As spune mai mult - langa Legea Pamantului adevarul alungat isi gaseste adapost.
de Dmitri in data de 2011-11-09 01:55
Salutare la toata lumea!

Vreau sa spun de la bun inceput ca desi fac parte din acelasi popor,imi este rusine ca nu m-am interesat atat de mult pe cat ar fi trebuit taat de comunitatea aromana,cat si de limba vorbita de acestia.De aceea rugamintea mea ar fi ca persoanele care ar putea sa ma ajute,le-as fi profund indatorat.Ma refer la faptul de a gasi o adresa a unei comunitati aromane din Bucuresti unde sa ma pot prezenta pentru o discutie ceva mai detaliata,deoarece aici nu se pot expune din lipsa de spatiu si din consideratie si respect fata de celelalte persoblemele care le am de rezolvat.
Pot fi contactat si la adresele:
mail:
bogdanescu_catalin@minister.com
tel:
0760294772
ID messenger:
mcbogdys

Multumesc frumos pentru intelegere.Voi ramane profund indatorat acelei persoane care ma poate ajuta cu un numar de telefon si o adresa a comunitatii aromane din Bucuresti.
de Catalin in data de 2012-01-29 18:43


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0

Vitamine si Minerale
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare