Locul de intalnire al Aromanilor din diaspora
Locul unde speram sa se adune toti aromanii din lumea larga , sa fie un exemplu pentru toti cei ce trec pe aici !

 

Proiectului Avdhela
     media: 5.00 din 1 vot

Asociaţia Predania, prin Proiectul Avdhela, îşi propune să identifice, să editeze şi să ofere operele ştiinţifice şi artistice ale patrimoniului culturii aromâne şi ale celor înrudite ei. Aceste bunuri culturale, în special cele aflate în custodia publică, vor deveni accesibile cercetătorilor şi tuturor celor interesaţi în mod gratuit.

Proiectul Avdhela este non-profit, neguvernamental , realizat prin activitatea voluntară a persoanelor (autori şi colectiv editorial) şi instituţiilor care, în sens larg, se ocupă cu cercetarea, evoluţia şi păstrarea culturii aromâne.

Proiectul va include şi activităţi editoriale pe suport de hârtie (cărţi, reviste, broşuri), producţie multimedia (CD audio, CD-ROM, film etc.); va iniţia şi organiza întâlniri, simpozioane, şcoli de vară, programe culturale.

Proiectul se adresează, în principal, aromânilor în intenţia de a oferi mijloace de păstrare a limbii, de cunoaştere a originilor, evoluţiei istorice, sociale, spirituale etc. În egală măsură se adresează şi popoarelor spaţiului balcanic, în mijlocul cărora trăiesc comunităţile aromâne, pentru cunoaşterea mai temeinică a acestora, pentru a li se aprecia cultura, limba, tradiţiile străvechi, pentru a fi respectate şi tratate cu demnitate de către cei cu care convieţuiesc.

Principiile urmate în cadrul Proiectului Avdhela sunt:

Principiul coerenţei, exprimat în:

grija pentru păstrarea, editarea şi de răspândirea operelor care stau la baza culturii aromâne şi a celor înrudite cu ea;
folosirea regulilor ortografice propuse de către dna acad. dr. Matilda Caragiu Marioţeanu, grafie ce se înscrie
Principiul deschiderii, manifestat în:

dezvoltarea punţilor ce leagă cultura aromână de cea a civilizaţiilor neamurilor balcanice, dar şi de moştenirea culturală universală;
oferirea posibilităţii de cunoaştere a specificului aromânesc în cadrul frăţiei neamurilor balcanice
Principiul libertăţii de utilizare, concretizat în:

libertatea publicării pentru toţi colaboratorii a lucrărilor din patrimoniul culturii aromâne oferite spre editare
accesul gratuit pentru toţi utilizatorii Proiectului Avdhela - Biblioteca Culturii Aromâne.
susţinerea elitelor tinere ştiinţifice şi culturale .

Citeste mai departe>>


Makedonarmânii
     media: 5.00 din 2 voturi

“Armânii” sunt aromâni, spun makedonarmânii
In pregatirea apropiatului recensamant, neoarmâniştii au comis una de zile mari. Cum niciun aromân de rand n-a aflat că e de natie “makedonarmân”, minoritarii au intors problema pe toate feţele si si-au dat seama că cel mai profitabil pentru ei ar fi sa-i indemne pe aromâni sa se declare “armâni”, asa cum este cel mai probabil sa auda recenzorii mai ales pe la hoară.
Pentru neavizati: cuvantul “armâni” nu exista in nicio limba. In limba română, in dialectul dacoromân, există cuvantul “aromâni”, pluralul cuvantului “aromân”, definit in DEX “persoană care face parte dintr-o ramură a poporului român; care vorbeşte dialectul aromân“. In aceeasi limba, dar in dialectul aromân, exista cuvantul “Armâńi” (“ń” se citeste ca “ñ” in spaniola) si care inseamna exact acelasi lucru. “Armâni” este o forma care se foloseste din comoditate sau nestiinta. Mai nou, cei care viseaza un separatism al aromânilor de poporul român caruia ii apartin au scornit ca variantă oficială “armân/armâni”, care cica ar fi forma corecta si care nu ar avea legatura cu poporul român, de parca exista cineva, de la coada oii pana la Institutul National de Statistica , care face vreo diferentiere intre “armân” si “aromân”.

Citeste mai departe! vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0

Vitamine si Minerale
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare